Renovatieplicht in 2023: voor jou uitgespit én toegelicht

Recent een woning gekocht of van plan om te investeren in vastgoed? Dan bestaat de kans dat je rekening moet houden met de nieuwe renovatieplicht. Die is sinds 1 januari 2023 van toepassing en geldt voor nieuwe eigenaars van woningen of appartementen in Vlaanderen die slecht scoren op vlak van energiezuinigheid. Hoe zit het juist? Voortaan moeten nieuwe eigenaars van eengezinswoningen en appartementen, die een EPC-label E of F hebben, hun woning binnen de vijf jaar na aankoop renoveren naar label D of beter.
Niet helemaal zeker wat dat precies betekent? Wees gerust, Credofin legt het met plezier haarfijn voor jou uit.

Het energieprestatiecertificaat of EPC is een instrument dat aantoont hoe energiezuinig een woning is. Het label loopt van F (energieverslindend), tot A (heel energiezuinig). Daarnaast geeft het EPC ook een berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m2 meter bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m2 jaar) van jouw woning. Wist je trouwens dat je sinds 1 januari 2022 bij een verkoop altijd in het bezit moet zijn van een ‘vernieuwd’ EPC? Naast een energiescore, bevat deze ook aanbevelingen. Zo weet je als eigenaar meteen welke werken prioritair zijn. Oef.
Waarom moet ik verplicht renoveren?
Iedereen die in Vlaanderen in 2023 een huis koopt met EPC-label E of F, krijgt vijf jaar de tijd om het gebouw te renoveren naar een label D of hoger. Als je de woning (met label D ) opnieuw verkoopt in 2030, dan zal de nieuwe eigenaar opnieuw moeten renoveren, nu tot minstens label C of beter. Deze verplichting maakt deel uit van een langetermijnstrategie met een duidelijk einddoel: tegen 2050 wil Vlaanderen dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt.
Gelukkig gelden er niet alleen verplichtingen. Omdat een renovatie een stevige hap neemt uit het budget, voorziet de overheid een aantal financiële tegemoetkomingen. Credofin zet ze alvast even op een rijtje:
  1. Wie een woning koopt met een slechte energiescore met de bedoeling om het EPC-label binnen de vijf jaar aanzienlijk te verbeteren, kan sinds 1 januari 2023 genieten van het voordelige renovatiekrediet met rentesubsidie. Je kan dit krediet enkel afsluiten samen met het hypothecaire hoofdkrediet voor de verwerving van de woning. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is.
  2. Wens je een grondige renovatie te doen aan jouw woning gelegen in Vlaanderen en is de woning minstens 15 jaar oud als je de aanvraag doet? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Mijn Verbouwlening. Daarmee kan je tot 60.000 euro lenen tegen een voordelige rentevoet, af te betalen op maximaal 25 jaar. Voorwaarden kan je terugvinden op de website www.mijnverbouwpremie.be. Voor het krediet zelf moet je aankloppen bij één van de 18 Energiehuizen in Vlaanderen (website mijnenergiehuis.be)
  3. Kom je niet aanmerking voor het renovatiekrediet met rentesubsidie of voor de Mijn Verbouwlening, dan kan je voor een energiezuinige renovatie (groene investeringen) ook rechtstreeks bij de bank zelf aankloppen voor een energielening of ecokrediet. Banken bieden die kredieten aan tegen relatief aantrekkelijke rentevoeten.
  4. Ook in 2023 geniet je van verschillende premies: denk aan de EPC-labelpremie, de huur- en isolatiepremie, …


Toegegeven, er komt nog steeds vrij veel informatie op je af. Aarzel daarom zeker niet om contact op te nemen met de vastgoed- of kredietspecialist van Credofin. Of het nu om vastgoed, een hypothecaire lening, een groene renovatielening of premies en verzekeringen gaat, Credofin maakt je graag wegwijs in Lievegem – en daarbuiten - en staat je bij met oeverloos enthousiasme. Tot snel?

Deze website gebruikt cookies om gegevens over uw gebruik van de website te verzamelen, te analyseren en te onthouden zodat wij u een betere surfervaring kunnen bieden
Akkoord Niet akkoord